Вирощування квасолі бізнес який можна організувати в селі

вирощування квасолі бізнес

У цій статті ми розглянемо вирощування квасолі як бізнес, технологію вирощування, ходові сорти, ринки збуту продукції і проведемо розрахунки вкладень і прибутку.

Корисні властивості і склад квасолі

Основна користь квасолі – це наявність в її складі білка, вітамінів і мінералів. За вмістом білка квасоля є рослинним аналогом м’яса (21 гр. На 100 гр. продукту), саме тому вона так популярна, в тому числі входить в список інгредієнтів для багатьох дієт. Наявність в складі продукту такої речовини як аргінін (бере участь в азотообмінних процесах), забезпечує зниження рівня цукру в організмі у людей з діабетом. Енергетична цінність квасолі – 300 ккал на 100 гр., Але цей продукт використовується для дієтичного харчування, а також приготування вегетаріанських страв.

Основними корисними мікроелементами є:

  • Легко засвоюваний білок.
  • Мікро та макроелементи: фтор, залізо, фосфор, калій, кальцій і магній, мідь і цинк.
  • Вітаміни: С, РР, В1, В2, В3, В6 і Е.

Червона квасоля – це джерело заліза для організму, яке бере участь у формуванні еритроцитів і підвищує гемоглобін і сприятливо впливає на серцево-судинну систему.
Біла квасоля дуже корисна для кісток, оскільки в ній високий рівень вмісту кальцію.

Квасоля, як продукт, може сприяти ряду позитивних процесів в організмі:

  1. Стабілізує обмін речовин.
  2. Забезпечує виведення токсичних речовин і радіонуклідів.
  3. Є дієтичною і поживною.
  4. Забезпечує організм корисними мікроелементами і вітамінами.

Як бачите, вирощування квасолі це відмінний варіант для бізнесу і в перспективі попит на цей продукт буде тільки рости, навіть зараз багато великих агрохолдингів готові скуповувати квасолю за вигідними цінами, що є показником того, що є сенс задуматися про виділення посадочних площ під цю агрокультуру.

Плюси і мінуси бізнесу

Плюси:

  • Високий попит на квасолю, як на роздрібному, так і на оптовому ринку.
  • Проста технологія вирощування.
  • Тривалий термін зберігання врожаю – до 5-ти років.
  • Сезонна зайнятість 5 – 6 місяців в році.

Мінуси:

  • Необхідність дотримуватися сівозміни і міняти посівні площі щороку.
  • Непередбачуваність погодних умов.
  • Невчасно зібраний урожай при пересушуванні може обсипатися, що призведе до втрати частини заробітку.

З огляду на той факт, що квасолю без проблем можна вирощувати в домашніх умовах у себе на городі без теплиць і іншого, то дана бобова рослина точно заслуговує на увагу жителів сільської місцевості, як один з варіантів додаткового заробітку грошей.

Технологія вирощування квасолі

квасоля бізнес

По можливості, технологію від посіву до збору врожаю повинен розробляти досвідчений агроном, це дозволить збільшити урожай і зберегти вкладені кошти.

Попередники

Кращими варіантами попередників для квасолі є: озимі колосові – пшениця, ячмінь, також підійдуть: овес, кукурудза на зерно, картопля, овочеві культури і силос. Після тієї же пшениці і ячменю ґрунт містить оптимальну кількість вологи і корисних речовин для того щоб забезпечити хороший урожай квасолі.

Не варто сіяти квасолю на поля, де перед цим були: соняшник та інші широколисті культури. В такому випадку висока ймовірність появи хвороб на рослинах і зниження врожайності. Якщо ви перед цим вже висаджували на поле бобові культури, то варто зробити перерву в 4 – 5 років і тільки після цього сіяти квасолю. Крім цього ця рослина насичує ґрунт азотом і після збору врожаю ви отримаєте добре підготовлений ґрунт для наступної культури, наприклад тієї ж пшениці, яка покаже високу врожайність.

вирощування квасолі

Сіяти квасолю повторно на одному і тому ж полі не варто, врожайність буде не високою і рослини з великою ймовірністю будуть схильні до хвороб.

Підготовка ґрунту

Для забезпечення оптимальних умов для вирощування квасолі у відкритому ґрунті варто грамотно підбирати ґрунт. Максимальну врожайність рослина показує на ґрунтах з хорошою структурою і високими фізичними властивостями: суглинних чорноземах. Важкосуглинисті ґрунти з поганим показником прогрівання показують низьку врожайність даної агрокультури. Найбільш сприятливою для квасолі буде земля з кислотністю рН = 6 – 7,5.
Підготовку землі починають ще восени шляхом глибокої оранки 20 – 22 см. Дана процедура, в майбутньому, забезпечує всі умови для росту кореневої системи рослини, підвищує азотфіксуючу здатність бульбочкових бактерій, забезпечує доступ і збереження вологи і знищує частину бур’янів. Навесні поле культивують близько 3-х разів. Перша обробка, як тільки земля відійде від зими на глибину 8 – 10 см, дві наступних з інтервалом 14 днів на глибину 6 – 8 см і 3 – 5 см відповідно.

Удобрюють також з осені, вносячи перегній з пропорцією 2 – 4 кг на 1 кв.м., 30 – 40 грам суперфосфату і 5 – 10 грам калію. Уже навесні, безпосередньо перед посівом додають 10 – 15 грам аміачної селітри.

Якщо кислотність нижче 5,5 pH, то з осені вносять вапно в пропорції 200 – 500 грам на 1 кв.м. в залежності від типу ґрунту.

Підготовка насіння квасолі і схема посіву.

Термін посіву квасолі визначають виходячи з прогрівання ґрунту на глибину 10 см на +14 – + 16 ° С. Культуру висаджують рядами, з міжряддями 45 см. Така схема посадки дозволяє рівномірно розподілити площу між рослинами і тривалий період здійснювати механізований догляд за городом, видаляючи бур’яни. Якщо посівна площа чиста і оброблена від бур’янів, то міжряддя можна скоротити до 30 см, такий підхід використовують в бізнесі на промисловому вирощуванні квасолі, коли збір врожаю йде з використанням комбайна.

чорна квасоля

Насіння квасолі перед висівом обробляють інсектицидом, фунгіцидом і інокулянтом. Посівна норма становить 80 – 125 кг / га або для дрібного насіння 400 – 500 тис. шт. / Га, для великих 250 -300 тис. шт. / Га. Залежно від щільності посадки рослина може формувати від 20 до 50 бобів. Рекомендована густота стояння рослин 30 – 35 штук на 1 кв.м.

Глибина загортання насіння в зволоженому ґрунті 5 – 6 см, а ось де земля схильна до пересихання верхнього шару або ж на легких ґрунтах це значення збільшують до 7 – 8 см. Після висіву насіння поле накочують катками, щоб вирівняти поверхню.

Догляд

У загальну технологію по догляду за квасолею можна віднести: видалення бур’янів, полив, підживлення, захист від хвороб і шкідників.

Якщо ви не застосовували гербіциди для боротьби з бур’янами, то додатково потрібно буде провести досходове боронування в один або два сліди впоперек напрямку рядів легкими боронами через 4 – 5 днів після сівби. У разі необхідності можна провести післявсходове боронування – через 5-7 днів після появи сходів. В подальшому роблять ще 1 – 4 культивації, до періоду змикання рядів. Паралельно роблять прополку рядів, видаляючи зайві (слабкі або хворі) рослини. Також у міру необхідності вносять підживлення.

квасоля

Квасоля вимагає поливу, особливо в період цвітіння і плодоутворення але тут важливо відстежувати вологість і поливати тільки в разі потреби, зайва волога може привести до розвитку хвороб у рослин.
В якості підгодівлі зазвичай використовують аміачну селітру 10 – 20 грам на 1 кв.м.
На рослини квасолі можуть впливати вірусні, грибкові та бактеріальні хвороби: звичайна і жовта мозаїка, антракноз, біла гниль, іржа і кореневі гнилі, бурий і незграбний бактеріози.
З шкідників можна виділити: квасолева зерновка, іноді довгоносики і дротяники.
Для боротьби з шкідниками і хворобами використовують такі підходи: дотримуються сівозміни, створюють необхідні умови для вирощування цих бобових рослин, купують якісне насіння, видаляють хворі рослини з поля.

Всі ці методи по догляду за квасолею ефективні, головне дотримуватися технології, а найкраще знайти агронома, який складе графік обробок і буде відслідковувати ситуацію на посівній площі.

Збір урожаю

Середня врожайність квасолі становить 2,5 – 5 тонн з 1 га.

Термін дозрівання врожаю 70 – 90 днів.

У разі промислового підходу до бізнесу квасолю збирають комбайном, якщо ж ви вирощуєте її в домашніх умовах, то урожай прибирають вручну в кілька етапів, в фазі підсихання 50 – 60% бобів на рослинах, коли опадає основна маса листя.

Вирощування квасолі через розсаду

Якщо ви плануєте висаджувати невелику площу під цю культуру або ж хочете в роздріб продавати ранню квасолю, то в такому випадку багато фермерів використовують розсадний варіант вирощування квасолі. Складається він з декількох етапів.

Готують землю для висадки насіння в пропорції: 50% компост і 50% дернова земля і додають 10 – 15% піску. Також додають деревну золу і мінеральні добрива: аміачну селітру, суперфосфат, хлористий калій.
Насіння висаджують за місяць до висадки рослини у відкритий ґрунт.
В розсадних склянках зволожують і висаджують насіння на глибину 4 – 5 см., У кожну лунку засипають по 1 – 2 насіння. Присипають землею і мульчують. Температурний режим для розсади: + 20 … + 24 ° С.
Висадку розсади проводять в кінці травня – початку червня.

Висаджуючи розсаду, прибирають слабкі рослини. Часто розсаду вирощують в теплицях, після чого переміщають у відкритий ґрунт.

Сорти квасолі ми розглянемо за кількома параметрами.

Кущова. Це невисока рослина з максимальною висотою куща до 60 см. Не потребує опори і найбільш часто використовується для промислового вирощування квасолі.
Кучерява. Довжина батогів кучерявої квасолі може досягати 5-ти метрів. Вирощують даний вид на опорах. Відмітна особливість даного виду агрокультури – це економія місця на полі.

Параметри бобів квасолі. Вони можуть відрізнятися за кольором, формою і смаковими характеристиками, а також наявність тих чи інших корисних мікроелементів.

  • Біла квасоля. Високий рівень вмісту заліза і кальцію.
  • Червона. Сприятливо впливає на травну систему і імунітет.
  • Жовта. Містить велику кількість вітамінів і мінералів.
  • Фіолетова.

Крім зазначених вище квітів на ринку присутня: чорна, зелена і строката квасоля.

Список популярних сортів квасолі для ведення бізнесу.

Ліма (Лімська). Існують кучеряві підвиди довжиною 2 – 15 метри, а також кущові висотою 25-60 см. Насіння можуть мати форму: у вигляді сфери, місяцеподібне. Боби можуть бути білого, червоного, оранжевого, чорного кольору, з білими плямами і смужками. За рахунок вершкового смаку цей різновид квасолі часто називають масляною.
Масляний король. Це спаржева квасоля. Ранньостиглий, термін дозрівання близько 50 днів. Кущовий сорт спаржевої квасолі, рослина компактна, висотою не більше 40 см. Урожай у вигляді бобів світло-жовтого забарвлення, які виростають довжиною до 25 см. Смак схожий на смак молодих пагонів спаржі.
Зелена квасоля Маш. Відноситься до роду Вігна. Термін дозрівання сорту: 100-120 днів. Маш виростає до 1,5 м. Рекомендується підв’язка до опори. Боби зеленого кольору.
Лобіо. Культура з м’ясистим білими і великими бобами. Вирощують на шпалері висотою до 2-х метрів. Боби зеленого або фіолетового кольору.
Пінто. Білі боби з яскравими червоними плямами і високим вмістом заліза. Термін дозрівання до 90 днів. Розміри куща складають 60-80 см. Урожайність середня – до 2 кг з 1 кв. м.
Неві. Висота куща до 50 см. Пізньостиглий сорт, терміни її дозрівання становлять 85-100 днів. Урожайність до 2 кг на 1 кв. м.
Чалі. Великі плоди квасолі білого кольору. Висота куща до 60 см розлогою форми.
Білозерка. Середньостиглий сорт, термін дозрівання 60 – 70 днів. Висота куща до 50 см.
Маврітанка. Термін вегетації 60 днів. Урожайність до 1,5 кг з 1 кв.м. Чорна квасоля.
Журавушка. Американська спаржева квасоля. Розміри кущів 50 на 40 см. З однієї сотки можна зібрати до 250 кг врожаю. Цукровий сорт.

Є багато інших сортів: Рубін, Ластівка, Грибовська, Шоколадниця, Анфіса. Вибір сорту варто здійснювати виходячи з кліматичних умов, в яких ви плануєте її вирощувати, а також смакових і складових характеристик. Важливу роль для бізнесу на квасолі відіграє її товарний вигляд.

спаржа

Стручкова квасоля або як її ще називають спаржева квасоля – це недостиглі боби квасолі звичайної, які вживаються в їжу. У продажу часто можна побачити в замороженому або консервованому вигляді. Для отримання спаржевої квасолі можна використовувати сорти: Нота, Бона, Мелодія і інші.

Ринки збуту

Збут продукції грає важливу роль, особливо якщо ви вирощуєте стручкову (Спаржеву) квасолю, яку потрібно додатково переробляти або ж недовго зберігати, щоб вона зберігала свої смакові характеристики і товарний вигляд. Звичайні ж боби, можна зберігати довго як правило, підприємець зацікавлений, швидко продати товар, щоб він не лежав у нього на складі, так як для зберігання потрібні спеціальні умови в приміщенні.

Які варіанти збуту квасолі є у фермера:

  • Оптові скупники.
  • Виробництва з переробки квасолі, наприклад консервні заводи.
  • Роздрібні продажі через інтернет і на міських ринках.
  • Співпраця з продуктовими магазинами і овочевими ринками і базами.

Поступово ви зможете налагодити стабільний канали продажів і люди будуть безпосередньо звертатися за покупкою вашої продукції.

Витрати на запуск бізнесу

Розробляючи бізнес план ферми з вирощування квасолі як бізнес вам потрібно врахувати всі статті витрат і в результаті скласти суму стартового капіталу. Розрахунок ми будемо робити для ділянки площею 25 сотих.

Початкові вкладення:

  • Купівля насіння – $ 300 – $ 330.
  • Добрива – $ 250
  • Свердловина і система поливу – $ 1500 – $ 1700..
  • Городній інвентар та інструменти – $ 250
  • Мотоблок для обробки городу – від $ 700.

Щорічні вкладення:

  • Електроенергія – $ 250
  • Добрива – $ 200
  • Транспортні витрати – $ 150.
  • Поради агронома – $ 100.

Разом початкові витрати складуть близько $ 3000. Щороку доведеться вкладати близько $ 700, насіння при цьому не враховуються, ви будете використовувати посадковий матеріал зі свого врожаю.

Рентабельність бізнесу: 30% – 40%.

Скільки можна заробити на квасолі?

Оптова ціна квасолі: $ 0,65 – $ 0,8 за 1 кг продукції. Роздрібна ціна: $ 0,8 – $ 1.5 за 1 кг продукції.

Урожайність квасолі досягає 60 – 150 кілограм з сотки. З огляду на площу городу в 25 сотих, можна прикинути урожай в 1500 – 3000 кг. Продавши квасоля на опт, вам вдасться заробити: $ 1100 – $ 2100 з 25 сотих. Візьмемо середнє значення $ 1600 і віднімемо витрати, отримаємо близько $ 900 чистими. Тепер врахуйте, що урожай квасолі можна отримати два рази за рік, та й площа під посадку відведена невелика.

Квасоля – це продукт, який користується високим попитом і в перспективі продажу даного бобу будуть тільки рости. Вирощування квасолі як бізнес нескладно, є багато сортів з високими смаковими характеристиками і дуже корисним складом. Говорити про високі заробітки тут не варто але в той же час як додатковий дохід для фермера, який використовує сівозміну підійде.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *