Вирощування часнику як бізнес ідеї в селі

Часник – це надзвичайно перспективний напрямок бізнесу в селі. Будь-яка людина, який має власну земельну ділянку, може організувати малий бізнес, наприклад, зайнятися вирощуванням часнику. В даному сегменті ринку мінімальний рівень конкуренції, тому ви зможете зайняти там своє місце.

 Чи зможе вирощування часнику як бізнес в Україні приносити хороший дохід, ми спробуємо розібратися в цій статті.

Популярні сорти

Роздумуєте над тим, як відкрити свою справу з нуля в сільській місцевості? Займіться вирощуванням часнику. Цей продукт користується великим попитом на ринку, але в нашій країні він тільки недавно почав виходити на промисловий рівень. Часнику, який вирощують в нашій країні, не вистачає навіть для того, щоб покрити споживчий попит, тому його доводиться експортувати з Індії та Китаю.

Близько 65% всього врожаю часнику вирощують китайські фермери, але він не відрізняється високою якістю. У наших кліматичних умовах вирощують – озимовий та ярий. Останній не користується великою популярністю серед фермерів, оскільки його варто висаджувати на початку весни. Перед вирощуванням ярового часнику, потрібно заздалегідь перерити землю і зробити спеціальні ямки, в які ви будете опускати насіння.

Сорти часнику

Найпопулярніші сорти для вирощування часнику в відкритому ґрунті:

  • Лікар. Це скоростиглий сорт;
  • Башкирська 85 – ранньостиглий з фіолетовим відтінком;
  • Осінній – гострий на смак, середньостиглий;
  • Плутон – середньостиглий;
  • Олексіївський – відрізняється тривалим терміном зберігання;
  • Гулівер. Відмінно протистоїть хворобам.

 Грядку під ці озимі сорти потрібно приготувати відразу після збирання ранніх культур. Для цього ретельно перекопайте землю і виберіть всі бур’яни. Для зимового часнику більше підходить супіщаний ґрунт. Якщо на вашій земельній ділянці важкий ґрунт, потрібно внести на кожен квадратний метр по 2 відра піску. У не сильно плодючу землю слід додати відро компосту або перегною. Якщо ви обмежені у фінансових коштах, можна додати пісок з перегноєм прямо в лунки. У регіонах з суворим кліматом, щоб уникнути замерзання, посадки накривають шаром листя або торфу. Варто відзначити, що технологія вирощування озимого часнику на півдні України практично нічим не відрізняється від технології робіт в інших регіонах країни. Тут також накривають посіви, оскільки навесні ця підстилка дає харчування рослині і пригнічує ріст бур’янів. Крім того, вона затримує вологу в ґрунті. Бізнес ідеї в селі з мінімальними вкладеннями, пов’язані з вирощуванням овочів, показують непогану прибутковість. Найголовніше – вибрати культуру, яка добре зберігається і її вирощуванням не займаються масово фермерські господарства. Часник відмінно підходить під ці параметри.

Хотілося б відзначити, що вирощування часнику як бізнес на присадибній ділянці не забирає багато сил і часу. Догляд за цією культурою зводиться до поливу і нечастого розпушування. Якщо листя недостатньо зелені і ростуть дуже повільно, можна підгодувати посіви розчином коров’яку чи азотними добривами.

Продаж часнику

 Часник закуповують великим оптом багато виробничих підприємств. В першу чергу потрібно звернути увагу на організації, які займаються переробкою харчової продукції. Часник часто використовують як підсилювач смаку або пряність, тому його закуповують великими партіями. Також таку продукцію можуть забрати і перекупники, але вони не дадуть вам хорошої ціни. Ще один варіант збуту – невеликі оптові доставки різних партнерам. Але найвигідніше займатися продажем готової продукції в роздріб самостійно. Взимку вартість 1 кг часнику досягає 200 гривень. Але в такому випадку ви продасте мало продукції і навряд чи окупите свої витрати. Тому найкращий варіант – це поєднати всі варіанти реалізації готової продукції і отримати максимально можливий прибуток. Щоб реалізація врожаю не затягнулася на тривалий термін, складаючи бізнес план вирощування часнику в Україні, обов’язково вкажіть пункт по збуту готової продукції. Бажано заздалегідь знайти оптових покупців, які заберуть у вас всю готову продукцію за хорошою ціною. Це важливий момент, який не можна залишити без уваги.

Рентабельність бізнесу

Тепер спробуємо визначити, яку рентабельність вирощування часнику як бізнес може показати в умовах сучасного ринку. Ці показники багато в чому залежать від вибраного сорту, площі посівів, використання техніки та іншого. В середньому, якщо строго дотримуватися технології вирощування часнику, з 1 га можна зібрати близько 5-10 тонн якісної продукції. Оскільки ця культура невибаглива, витрати на її вирощування невеликі, а ось оптова ціна часнику виглядає досить привабливо. Вона коливається в межах 60-100 гривень за 1 кг. Повністю бізнес ідея з вирощування часнику окупається через 8-12 місяців після старту. Надалі, розмір прибутку збільшиться, оскільки на старті вам доводиться витрачати гроші на закупівлю основних інструментів і посівного матеріалу.

Рекомендації початківцям фермерам

Питанням, як стати фермером з нуля задаються багато громадян нашої країни. Все, що вам потрібно зробити – це знайти відповідну земельну ділянку, придбати посівний матеріал і запастися терпінням.

Досвідчені фермери рекомендують новачкам дотримуватися наступних простих правил:

Посадковий матеріал. Якщо ви хочете організувати промислове вирощування часнику, купуйте самий якісний посівний матеріал у перевірених постачальників. Найкраще виростити часник для посіву з повітряних бульбочок самостійно. Точних термінів, коли висаджувати часник в ґрунт не існує, тому потрібно орієнтуватися по погоді. З моменту висадки до стійких холодів повинно пройти не менше 1 місяця. Якщо ви плануєте займатися вирощуванням часнику в теплиці, посівний матеріал можна висаджувати відразу після того, як прогріється ґрунт;

Догляд. Переглядаючи відео вирощування часнику, можна зрозуміти, що ця культура не вимагає якогось особливого догляду. Але все ж такими методами, як прополка і полив нехтувати не варто. Якщо в ваших краях досить родючий ґрунт, підгодівля не знадобиться. Найголовніше – вчасно прополювати посіви. Особливо важливо це робити навесні, коли піднімаються бур’яни і віднімають у молодняку харчування і сонячне світло;

Сівозміна. Часник часто вражають різні захворювання і шкідники, личинки які збираються в ґрунті. Там же можна знайти і збудників хвороб. Не варто ризикувати і висаджувати культуру на одному і тому ж місці. Це може бути призвести до серйозних проблем. Часник можна повернути на колишнє місце через 3-4 роки;

Прибирання. Важливо вчасно зібрати врожай і добре його просушити. Озимі сорти зберігаються недовго, а якщо ви почнете затягувати з прибиранням і не висушите добре головки, ваша праця не дасть ніяких результатів. Звертайте увагу на прогноз погоди. Якщо незабаром у вашому регіоні обіцяють тривалі зливові дощі, викопайте часник заздалегідь.

Висновки

Як бачите, вирощування часнику в Україні може приносити непоганий дохід. Якщо ваша продукція відрізняється гарною якістю, можна налагодити експортні продажі, оскільки такий товар цікавий як для вітчизняних, так і для іноземних споживачів.




1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (5 голосів, в середньому: 5,00 з 5)
Loading...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *