Свій бізнес в селі – розведення норки

Майже будь-які бізнес ідеї в селі, за умови правильного його ведення, є прибутковим напрямом. Розведення великої рогатої худоби, розведення курей, свиней, і навіть страусів, вирощування спаржі, зеленої цибулі, розведення риби – коропа або осетрових – зараз ці сфери приносять своїм власникам чималий прибуток. Сьогодні ми розкажемо яким бізнесом можна зайнятися в селі з цієї області – це розведення норки.

Перш за все потрібно визначитися з форматом бізнесу. У підприємців, які проживають в сільській місцевості величезну перевагу мають перед міськими жителями, для яких споруда або оренда приміщення для норок обійдеться в рази дорожче. Саме тому можна сказати, що розведення норки – ідея виключно для сільських жителів. Актуальність такого бізнесу досить висока.

Основними споживачами є фабрики з пошиття верхнього одягу та приватні ательє, причому попит на хутряну продукцію зростає з кожним роком. Існує також можливість експорту хутра за кордон, але цей варіант пов’язаний з оформленням великої кількості дозвільних документів.
До плюсів можна віднести простоту розведення звірів. При належних умовах утримання, норка прекрасно почуває себе в неволі і активно розмножується. З мінусів можна відзначити клопоти, пов’язані з оформленням необхідної документації при реєстрації бізнесу і складність в обладнанні приміщення для проживання тварин. Досить великих вкладень вимагає також придбання декількох перших пар звірків. І тим не менше, якщо початковий капітал дозволяє зайнятися таким бізнесом – сумнівів чи варто займатися таким бізнесом, бути не повинно – варто.

У природі існує два види норки:

  • Європейська;
  • Американська.

Саме американська норка і є об’єктом уваги власників хутрових ферм. Однак не кожен звір підійде для розведення. Вартість шкурки залежить від її забарвлення. Найбільш цінними є: коричневий з блакитним переливом; сапфіровий колір – як його прийнято називати «колір темної ночі»; сріблястий з блакитним відтінком.

Трохи менш цінуються чорне забарвлення і темно-коричневий, хоча кількість звірків саме цих забарвлень становить більше половини всього поголів’я на українських хутрових фермах.

 В регіонах, де температура повітря влітку піднімається вище 30 ° С, приміщення повинні бути обладнані системою провітрювання і вентиляції, інакше хутро тварин почне псуватися. Якщо приміщення буде зводитися «з нуля», слід зробити глибокий, не менше 1,5 метрів, фундамент. Норки люблять робити підкопи, і щоб все поголів’я не зникло, краще подбати про це при будівництві. Якщо звіроферму планується обладнати в готовому приміщенні, зовні, по периметру будівлі, потрібно вкопати в землю на необхідну глибину металеву сітку з дрібним вічком. Таку ж сітку потрібно вкопати і по зовнішньому периметру вольєра для вигулу тварин.
Розведення норки в домашніх умовах вимагає чималих витрат, основним з яких буде споруда хутрової ферми. Приміщення обов’язково повинно бути обладнане водопроводом, електроенергією, теплопостачанням і захищене від вітру, снігових заметів і інших проявів негоди.

Крім основного приміщення, в якому містяться звірята, повинні бути передбачені наступні будівлі: кухня для приготування корму; забійний пункт; приміщення для обробки і вичинки шкурок; холодильник для їх зберігання; складське приміщення для зберігання кормів і інвентарю; так як тушки норок не вживаються в їжу, потрібно обладнати приміщення зі спеціальною піччю, або влаштувати біотермічну яму – спеціальна споруда для розкладання трупів тварин.

Вирощування норки в домашніх умовах нітрохи не складніше, ніж, скажімо, розведення гусей або кроликів. Власне, всі турботи будуть «одноразовими». Після проходження етапу побудови ферми і оформлення всіх необхідних документів все піде «по накатаній».

Основні обов’язки власника звіроферми складаються з: щоденного спостереження за звірами, які суміщають з прибиранням клітин; годування тварин, яке включає в себе також миття посуду для звірків і інструментів для роздачі корму; давати воду норкам в ручному режимі або за допомогою автоматичних систем; збору залишків їжі, який проводиться за годину до початку годування; прибирання всього приміщення, яке найчастіше полягає в простому підмітанні проходів між клітинами, зміною підстилок з сіна, соломи або стружки.

Розведення норки в домашніх умовах як бізнес як з будь-якими тваринами і догляд за ними вимагають деякої попередньої підготовки. Не можна просто так «захотіти» і зайнятися розведенням норок. Вмістити всі правила догляду за норками в рамки однієї ознайомчої статті просто неможливо. Потрібно знайти і ознайомитися з літературою по їх утриманню, подивитися відео від досвідчених фермерів, при наявності можливості попросити поради у деяких з них.
Необхідно дотримуватися правил догляду та утримання звірів. Це в повній мірі буде сприяти їх розмноженню, здоров’ю, а значить підвищенню і прибутку.

Режим годування норок – 1 раз в день. Вагітні та самки, а також молодняк отримують корм 2-3 рази на день. Харчуванню необхідно приділяти особливо пильну увагу, так як в основному від нього залежить якість хутра. Норки – м’ясоїдні тварини, тому раціон їх має у великій кількості включати в себе білок.

Приблизний список кормів для норки: будь-яке м’ясо і риба, в тому числі відходи – голови, кістки, нутрощі; різні зернові культури і комбікорми; рибне і м’ясо-кісткове борошно; зелена трава, помідори, огірки, капуста, зелена цибуля; різні вітаміни та спеціалізовані мінеральні добавки; молоко; висівки, макуха, шрот; яйця, сир; свіжа кров.

Вода повинна бути у звірків завжди. Доросла особина споживає в добу близько півлітра води, дитинчатам потрібно випоювати до 0,7.

Початківці повинні знати, що розведення норки в домашніх умовах – не швидкий спосіб отримання прибутку. За півроку шляхом отримання потомства поголів’я можна збільшити в 5-6 разів, але до досягнення віку при якому тваринку можна забивати пройде ще рік. Зазвичай забивають по дозріванню хутра – восени, в кінці жовтня-листопаді.

В кінці літа молодняк відбирають, залишаючи одних на плем’я, інших – на хутро. Перед забоєм ретельно перевіряють хутро на готовність. Не можна забивати звірків, з міздрею, що має синюватий відтінок, але і перетримка теж негативно позначається на якості хутра – він тьмяніє. Обробка шкурок повинна проводитися при наявності спеціальних інструментів і хімічних реактивів для вичинки.

Найпростіший – «народний» спосіб вичинки шкір полягає в наступному: після того, як шкурка буде знята з тушки, її внутрішню поверхню – міздрю очищають від решток м’яса і жиру, розстеляють на рівній поверхні і рясно посипають сіллю, залишаючи так її на кілька днів. Найоптимальніший варіант – повністю опустити шкірку на кілька годин в насичений соляний розчин з наступним просушуванням на рівній поверхні.

Реалізація продукції проводиться в фабрики і ательє, які займаються пошиттям верхнього одягу. З норки шиють також шапки, рукавиці і інші предмети одягу. Якісне хутро завжди цінується і тому подібні підприємства намагаються мати справу з одним постачальником. У будь-якому випадку – без каналів збуту жоден власник звіроферми точно не залишається, покупців знаходять абсолютно всі.




[wpdreams_rpl]
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (2 голосів, в середньому: 5,00 з 5)
Loading...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *