Шукаєте прибутковий бізнес в селі і цікавлять ідеї домашнього бізнесу? Наприклад, часник є однією з найбільш популярних культур серед фермерів, оскільки він не дуже вибагливий до ґрунту, показує високу врожайність і має постійний попит на ринку продуктів харчування. Вкладення в цей бізнес мінімальні, саме тому багато сільських господарств використовують вирощування часнику в якості додаткового бізнесу, а для деяких він є основним джерелом доходу.
Застосовують часник не тільки в їжу але і використовують його для виготовлення різних приправ і в якості смакових добавок на м’ясних виробництвах. Про користь цієї рослини говорити можна багато, той комплекс корисних речовин, які надає часник важко знайти в будь-якій іншій рослині. Всі ці фактори і впливають на популяризацію цієї рослини серед підприємців.
Формат і ринки збуту
По-перше, вам потрібно буде визначити різні формати, які має на увазі під собою бізнес на часнику. Наприклад, крім продажу плодів, ви можете зайнятися і продажем насіння або ж готових паростків для інших підприємців. Кращим рішенням буде використання комплексного підходу до цієї справи.
По-друге, що цікавить бізнесменів це налагодження збуту готової продукції. Про це бажано подбати заздалегідь. Тут є кілька варіантів:
Роздрібна торгівля:
Вирощування часнику для продажу на місцевих ринках. Це підходить для дрібних господарств. В такому форматі ви зможете отримувати максимальний прибуток з 1 кг продукції. Ринкова ціна становить – близько $ 2 – $ 3 за кілограм, в той час як оптова ціна всього близько $ 1.
Гуртова торгівля:
- для скупників овочів;
- м’ясопереробним, ковбасним і консервним заводам;
- для закладів громадського харчування;
- продуктовими магазинами;
- фармацевтичним компаніям.
Як бачите ринок збуту продукції досить широкий. Також врахуйте, якщо ви в свій бізнес в селі включаєте також можливість вирощування часнику на насіння, то це також додатковий дохід для вашого сільського господарства.
Види часнику і популярні сорти
Варто сказати, що є два види часнику:
- озимий;
- яровий.
У них є свої відмінності, як по догляду, так і по висадці зубців в землю. Якщо говорити про перевагу по ґрунтах, то озимий часник добре плодоносить в супіщаних ґрунтах, в той час як ярий любить суглинні ґрунти.
Ризики по вирощуванню озимих сортів цієї рослини вищі, оскільки дуже сильні морози можуть погубити частину врожаю, та й на момент дозрівання цибулин ціна на ринку мінімальна. У той же час ярий часник має меншу врожайність. Який з видів часнику висаджувати вирішувати вам, в кращому варіанті ви можете вирощувати часник протягом усього року.
Тепер давайте поговоримо про популярні сорти часнику, оскільки від них найчастіше і залежить наскільки буде прибутковий бізнес в селі на вирощуванні часнику. Так в Україні популярними є такі сорти: Любаша, Український білий і фіолетовий, Спас, Фіолетовий Харківський, Софіївський, Мессідор, Гуллівер, Red Duke, Beneficcii, Harnas.
Вирощування і догляд
У цьому розділі статті ми торкнемося не тільки методів по вирощуванню часнику, а й обговоримо який інвентар і техніка вам будуть потрібні.
Варто зазначити, що існує два формати вирощування часнику:
- в теплиці бізнес;
- у відкритому ґрунті.
Ми будемо розглядати більш економний варіант бізнесу посіву у відкритому ґрунті.
Грядки для посадки часнику готують заздалегідь за 1 – 2 тижні до того як висаджувати насіння або зубчики. Зазвичай для посівного матеріалу вибирають плоди великого розміру. Розділяють плоди безпосередньо перед посадкою, глибина висаджування залежить від ґрунту і кліматичних умов але в середньому вона дорівнює 4 – 5 см. Якщо посадити насіння вище, то є ризик особливо для озимих видів, що вони вимерзнуть і ви втратите весь урожай.
Варто відзначити, що якщо висаджувати часник з зубків, то урожай ви отримаєте вже протягом цього року. Якщо ж висаджувати насіння то протягом року вони проростуть і утворюють один зубчик, саме такі пророщені насіння, використовують найчастіше для ярих порід часнику.
Часник найкраще висаджувати після бобових, гарбузових культур або ж капусти. Не бажано після: картоплі, цибулі або помідор, так як з цими рослинами у них загальні хвороби. Не рекомендується розміщувати зубки часнику по свіжому гної.
Найчастіше для обробки ґрунту під посадку використовують фосфорно-калійні добрива. Уже навесні, після проростання часнику, додають азотні добрива. Відмінною практикою, яка показує хороші результати, а саме збільшення врожайності до 30%, є вимочування посівного матеріалу в спеціальних рідинах, які містять корисні мікроелементи.
3% розчин бенлатом розмочують протягом 3-4 хв., 3% розчин фундазола поміщають на 1-2 хв.
Якщо вам потрібно буде боротися з бур’янами на ділянці, на якому посаджений часник, то вам краще всього використовувати гербіциди, наприклад тотрил.
Якщо ви розглядаєте бізнес ідею з вирощування часнику, як основну діяльність вам потрібно буде глибоко вивчати усі нюанси цього бізнесу. Одним з таких моментів можна виділити терміни посадки і збору часнику. В середньому озимий часник висаджують в кінці вересня, початку жовтня. Так до зими коренева система проростає на 1 – 1,4 см. Температура ґрунту при такій посадці складає близько 12 градусів.
Висаджуються саджанці на відстані близько 10 см один від одного, а між рядками відстань складає близько – 25 – 30 см. Варто врахувати, що ярові сорти висаджують більш щільно, на відстані приблизно 7 см.
Збирають урожай, зазвичай орієнтуючись на стебла часнику, коли вони всі знизу пожовкли, значить, пора викопувати цибулини. Після збору їх просушують і заносять в місця для спеціального зберігання. При підтримці правильних умов зберігання, часник може пролежати і не псуватися до декількох місяців, цей факт є ще одним плюсом цієї культури. Коріння зазвичай обрізають і висушують.
Найбільш оптимальною температурою для зберігання зібраного врожаю часнику є режим від -1 до 3 градусів. В такому форматі ви повністю збережете його товарний вигляд.
При складанні бізнес плану також обміркуйте те, чи будете ви автоматизувати бізнес по вирощуванню часнику або ж ви будете використовувати ручну найману працю. Якщо ваш вибір зупинився на другому варіанті, то вам потрібні будуть дешеві інструменти для обробки ґрунту в ручному режимі і включити заробітну плату для працівників. Якщо ж вирішили автоматизувати процеси, то тут на ваш вибір наступні варіанти:
Покупка міні-трактора або мотоблока зі спеціальними пристосуваннями для висадки цієї рослини і копалка для його збору. Мотоблок підійде для обробки площ до 2-х гектарів, для більших господарств потрібно буде закупити вже повноцінний трактор, а це вже витрати зовсім іншого рівня.
Рентабельність
Тепер давайте розглянемо, який зиск може очікувати підприємця і скільки грошей він зможе заробити на бізнесі з вирощування часнику. Досвідчені підприємці радять для початку закуповувати на посів саме насіння, а не зубчики, оскільки на 1 га площі вам потрібно закупити близько 1,5 тонни зубців, в той час як насіння потрібно буде близько 20 кг. Так вартість насіння становить близько $ 2, а на засів цієї площі вам потрібно буде близько $ 40. У той час як вартість одного кілограма зубців близько $ 1, але їх вам потрібно буде закупити на $ 1500, очевидно, що якщо їх купувати з нуля, то це не вигідно і найбільш рентабельно висаджувати насіння.
Отже, продажна оптова ціна одного кілограма становить близько $ 1 – $ 1,2, то з 1 га площі, при врожаї в 15 тонн, ви мінімально зможете заробити – $ 15000. Погодьтеся, що питання чи вигідно вирощувати часник на продаж тут відпадає, при правильній побудові процесів це дуже вигідна ніша.
Висновки. Бізнес на часнику може почати практично кожен у кого є земля і невеликі заощадження для старту і прибутковий бізнес в селі може перетворитися в реальність. Головне перед відкриттям, потрібно знайти ринки збуту і не виключати торгівлю на місцевих ринках, так ви отримаєте максимальний прибуток. Продаж насіння і паростків теж додатковий дохід в цьому напрямку бізнесу.
Чи маєте досвід в цьому бізнесі? Чекаємо ваших відгуків та рекомендацій.