Бізнес ідеї – виробництво кукурудзяних паличок

Перш ніж організовувати бізнес ідеї в Україні, варто з’ясувати, актуальний він на споживчому ринку чи ні. Виробництво кукурудзяних паличок можливо не дуже актуальний бізнес, так як продукція не входить в число необхідних продуктів на кожен день. У той же час ринок споживання цього продукту неухильно зростає, він популярний, його охоче купують діти і дорослі.

Діти люблять їх як смачний, солодкий десерт, дорослі використовують їх як перекушування з молоком або кефіром. Кукурудзяні палички в якості сухих сніданків знайомі в нашій країні вже не одному поколінню.

 Почавши з невеликих потужностей, з часом підприємець може розширити асортимент і випускати додатково аналогічну продукцію з категорії сухих сніданків. Головним фактором успішного розвитку цього бізнесу є наявність стабільних каналів збуту продукції і 100% завантаження виробничих потужностей.

Для організації бізнесу з випуску сніданків з кукурудзи необхідна чітка інформація про ринок збуту продукції, надійних постачальників сировини, необхідної величини стартового капіталу. Зібрати і проаналізувати інформацію можна через бізнес план. У ньому необхідно відобразити і стан місцевого і регіонального ринку щодо продукції та конкурентів і реальні можливості зайняти свою нішу в цьому бізнесі.

У бізнес-плані необхідно опрацювати кожен етап:

  • оформлення бізнесу;
  • вибір приміщення і його підготовка;
  • закупівля і монтаж необхідного обладнання;
  • підбір фахівців і працівників для обслуговування виробництва;
  • обґрунтування обраної технології;
  • маркетинг, налагодження каналів збуту продукції;
  • розрахунки витрат і окупності виробництва.

 Кращим варіантом для розміщення цеху можуть бути виробничі площі, де раніше функціонували різні харчові цехи. Також підійдуть приміщення, пристосовані для ведення виробництва продуктів харчування. Не менш привабливий варіант побудови власної виробничої будівлі з сендвіч-панелей. Витрати на це будівництво швидко окупаються і власне приміщення стає більш вигідним, ніж оренда таких же площ. Для виробничого цеху, з невеликою продуктивністю до 30 кг продукції на годину, цілком достатньо приміщення 60 м². Для складського приміщення треба ще 30 м², для підсобних приміщень – 20 м². Для всіх приміщень необхідно підвести всі комунікації, починаючи з водопроводу і закінчуючи вентиляцією.

Виробничі площі рекомендується розташовувати в приміській зоні, або районних центрах. Важливо, щоб до виробничих будівель був зручний під’їзд автотранспорту.

Суть технологічного процесу отримання кукурудзяних паличок полягає в обробці дрібної крупи в спеціальному агрегаті під назвою екструдер.

Крім цієї машини в технологічну лінію входить і інше устаткування:

  • змішувач для кукурудзяної крупи;
  • млин для цукрової пудри;
  • дозатори;
  • естакада;
  • апарат для подачі масла;
  • установка для просіювання;
  • барабан для дражирування;
  • апарат для фасування продукції;
  • стрічковий транспортер.

 Виробнича потужність і вартість всієї технологічної лінії в основному залежить від варіантів екструдерів:

  • агрегат, який має продуктивність до 30 кг кукурудзяної продукції за годину;
  • одношнековий екструдер, який випускає до 100 кг продукту за годину;
  • двохшнековий екструдер, потужністю до 250 кг продукту на годину.

Відповідно до технологічних етапів, процес виготовлення паличок з кукурудзяної крупи виглядає так: крупа проходить очищення на вібраційному лотку. Потім в неї вноситься сіль (1% від загальної кількості суміші). При невеликому відсотку вологості в крупу додається вода і весь обсяг змішується. Отримана суміш надходить в екструдер, що підігрівається до170 ° С-190 ° С. Суміш під дією температури і тиску пари, збільшується в об’ємі, перетворюючись в пластичну масу. Вона під тиском видавлюється в вихідний отвір екструдера, перетворюючись в піноподібну масу, багаторазово збільшену в обсязі. Ніж, налаштований на періодичні рухи, відрізає повітряні палички, які струмом повітря несуться в приймач, де підсушують. Готові палички переміщаються в дражирувальну установку для внесення добавок: цукрової пудри, кориці, ваніліну, рослинного масла. Потім настає останній етап – фасування паличок в упакування за допомогою фасувальною машини.

Для отримання однієї тонни кукурудзяної продукції необхідні наступні основні інгредієнти:

  • крупа кукурудзи – 720 кг;
  • олія соняшникова – 130 кг;
  • цукрова пудра – 130 кг;
  • сіль – 7 кг.

Незважаючи на просту рецептуру і швидкий технологічний процес, у виробництві паличок є свої нюанси. Велике значення має співвідношення продуктів, що входять в рецепти їх приготування. Від цього залежать їх смакові якості. Тому важливо, щоб цей процес був під контролем досвідченого фахівця – технолога.

Якість готової продукції безпосередньо залежить від якості кукурудзяної крупи. Для того щоб надходження сировини були постійними, необхідно налагодити співпрацю з виробниками кукурудзяної крупи.

У технологічному процесі невеликого цеху необхідна робота декількох фахівців:

  • Операторів екструдера – 3 людини для позмінної роботи.
  • Технолога.
  • Механіка виробничої лінії.
  • Робочих складу.
  • Пакувальників.
  • Водія автомобіля.

Крім цих співробітників, в штаті компанії необхідні: бухгалтер, менеджер з продажу, маркетолог, керівник виробництва.

Співпраця невеликої компанії з виробництва кукурудзяних паличок з мережевими магазинами, або великими продуктовими магазинами не вигідно, так як вони беруть високий відсоток за місце на полицях. Крім того, вони неохоче співпрацюють з невідомими виробниками. Хорошим варіантом буде налагодження зв’язків з невеликими продуктовими магазинами. Для просування продукції необхідно використовувати різні маркетингові способи: зовнішню рекламу, рекламні компанії в місцевих ЗМІ, буклети для дрібнооптових покупців.

Краща реклама для кукурудзяних паличок – їх висока якість і відмінний смак. Це головні чинники просування продукції спочатку на місцевому ринку, а потім і на регіональному. Конкуренція досить висока, тому, шукати нові ринки збуту необхідно активно, використовуючи серйозні вкладення в рекламну кампанію.

Технологічна лінія продуктивністю 30 кг продукції на годину дає за зміну 240 кг. При повному завантаженні, на місяць випуск кукурудзяних паличок складе 60 тонн.
Так, що окупність складає в 1,5 року, але вирішивши реалізувати подібну бізнес ідею, необхідно взяти до відома нюанси, про які писалося в статті.




1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (3 голосів, в середньому: 4,67 з 5)
Loading...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *