Бізнес ідея – виробництво рибного борошна

виробництво рибного борошна

Рибне борошно є важливим джерелом мікроелементів і вітамінів для багатьох сільськогосподарських і домашніх тварин. Також рибне борошно може використовуватися і як цінне добриво. Виробництво рибного борошна може стати досить вигідним бізнесом, якщо правильно підійти до організації цього питання.
Сучасне сільське господарство, незважаючи на складнощі, активно розвивається на сьогоднішній день. Рибне борошно є найдорожчим і популярним кормом і добривом в сільському господарстві, тому організація бізнесу в даній сфері буде досить прибутковою. Варто також відзначити той факт, що підприємств, що займаються випуском саме цього продукту існує невелика кількість. Багато підприємців оцінили вигоду такого бізнесу за такими параметрами: недорога сировина, великий ринок збуту, висока ціна кінцевого продукту.
Якщо говорити про саме рибне борошно, то вона дійсно є цінним кормовим продуктом, який найчастіше змішують з основним. У своєму складі вона містить всі необхідні речовини і мікроелементи, такі як протеїн, насичені жирні кислоти та інші. Кісткове борошно активно використовується і в якості добрива, адже вона збагачує ґрунт, робить його більш родючим, тому при організації бізнесу не варто думати лише про тваринників, фермери також можуть стати відмінними покупцями.

Якщо немає великого фінансування, то краще за все спочатку відкрити невелике підприємство по виробництву. Завдяки тому, що сировину зараз можна легко купити за прийнятною ціною, то всі витрати швидко окупляться. Не обов’язково навіть закуповувати для виробництва тушки риби, цілком підійдуть і відходи підприємств – тельбухи, кістки. Це обійдеться значно дешевше.

Саме ж виробництво досить просте і складається з декількох етапах:

  • очищення сировини і подрібнення;
  • варіння і перемелювання в фарш;
  • зневоднення і сушка;
  • виготовлення борошна;
  • впакування.

 У процесі зневоднення виходить і ще один цінний продукт для сільських господарств – жир. Він використовується в найрізноманітніших цілях.
Існують і інші технології виробництва рибного борошна. Найбільш популярний – вакуумне сушіння. Недолік такої технології в тому, що в підсумковому продукті залишається багато жиру, що істотно знижує терміни зберігання.
Як і будь-який інший продукт, рибне борошно може бути різної якості. Чим більше протеїну в кінцевої продукції, тим вище її якість і, відповідно, ціна. Якщо для сировини використовують дрібні креветки, краби і відходи рибного виробництва, то в підсумковому продукті маємо отримати не менше 65% чистого протеїну. Для отримання продукту більш високої якості, з вмістом протеїну до 75% необхідно в якості сировини використовувати рибу цінних порід, бажано білу.
Деякі недобросовісні виробники при отриманні рибного борошна низької якості з невеликим вмістом протеїну додають в продукт карбамід або амонійні солі. Це азотовмісні речовини, які можуть викликати у птиці і тварин сильне отруєння, аж до летального результату. При організації власного виробництва необхідно категорично відмовитися від використання таких методів, тому що наслідки можуть бути справді катастрофічними. Крім протеїну, до складу підсумкового продукту входять і жири. Чим більше вмісту жирів в борошні, тим менше терміни її зберігання. Жирне борошно використовується переважно в якості доповнення до корму сільськогосподарським тваринам. Більш того, чим жирніше риба, тим складніше буде вона в переробці за технологією виробництва. Варто відзначити, що за кордоном дуже часто при виробництві борошна додають в продукт антиоксиданти, що підвищує терміни зберігання, але може завдати шкоди тваринам, для яких призначена ця мука.

Необхідне обладнання для виробництва.

Закупити обладнання можна у закордонних постачальників. Китайське обладнання буде коштувати дешевше, але і якість може підвести. Якщо немає таких грошей, то можна звернути увагу і на б / в обладнання, купити яке цілком реально у великих підприємств, які поступово починають свій розвиток. Таким чином можна організувати невелике виробництво і при цьому заощадити.

В цілому для організації знадобитися:

  • подрібнювач;
  • ємності для сировини в різних видах;
  • сушильні баки;
  • апарати для фасування.

 Можна обійтися без фасувального апарату, але це досить сумнівна економія, адже для цього процесу необхідно буде найняти додатковий персонал або займатися самостійно, а це додатковий час.
Варто зазначити, що бажано не економити на якості обладнання. При використанні старого яке практично вийшло з ладу, кількість протеїну в підсумковому продукті буде досягати максимум 50%, навіть якщо в якості сировини використовувати дорогі сорти риби.

В цілому, невелике виробництво вільно може розміститися на 100 кв. м, але згодом буде потрібно розширення, якщо є плани по збільшенню доходів. У приміщенні обов’язково повинна бути каналізація, вентиляція, електрика, водопровід.
Продукція не вважається харчовою, тому якихось особливих санепідеміологічних вимог немає.

Серйозно варто підійти до організації складу для зберігання, адже кінцевий продукт не терпить підвищеної вологості. Якщо говорити про необхідний персонал, то тут все залежить від масштабів виробництва і обладнання.

Де знайти канали закупки сировини і збуту готової продукції

Організувати закупку сировини буде не складно, необхідно просто знайти рибне виробництво і налагодити закупки. Це не забере багато часу.
Зі збутом продукції, в принципі, все теж просто, адже продукція популярна. Будь-яке сільське господарство або фермерство не відмовиться від такого цінного продукту, тому зі збутом проблем не виникне. Найкраще спочатку продавати продукт оптом, це допоможе швидше налагодити сам збут. Після вже можна організовувати і роздрібні продажі. Якщо поруч немає ніяких великих підприємств, займіться питанням організації збуту на дрібні господарства, особливо на ті, в яких утримується птиця. Саме птахофабрики є основними покупцями рибного борошна, адже цей продукт додається в основний корм.

Рентабельність і перспективи бізнесу

При правильному підході до організації виробництва і збуту, можна швидко розвиватися. За один-два сезони можна повністю виправдати покупку устаткування і почати поступове розширення цеху. Не варто відразу відкривати велике виробництво, навіть якщо дозволяють фінансові можливості. Спочатку необхідно все ж налагодити лінії збуту, знайти постійних постачальників сировини. В іншому випадку виробництво може простоювати і зазнавати збитків. По суті, ніяких ризиків в цьому бізнесі бути не може, але, головне, до організації підійти правильно. Не нехтуйте рекомендаціями щодо організації складу для зберігання, виконуйте всі технічні норми. Добре організований бізнес принесе непоганий дохід. Складнощі будуть лише на перших етапах – при пошуку постачальників сировини і точок збуту. Коли вони будуть знайдені, процес відпрацюється до автоматизму і буде приносити регулярний і хороший дохід. Бізнес ідеї в Україні.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *