Бізнес ідеї в селі – мармурове м’ясо

Бізнес ідеї в селі з виробництва елітної яловичини може стати перспективним для України. Мармурове м’ясо ціна якого залежить від багатьох факторів, полюбилося гурманам за свій насичений м’ясний смак і аромат. Ціна мармурової яловичини залежить від багатьох факторів. Ключову роль відіграє порода і вік бичка. В Америці, в Європі і Австралії для отримання м’яса вирощують спеціальні породи: блек ангус, шероле, лімузин, обрак і інші. Українську мармурову яловичину одержують від поліської та волинської породи бичків. Ці м’ясні породи вивели не так давно, але вже успішно використовують для отримання якісного та екологічно чистого м’яса.
М’ясна порода, схильність до формування жирових прошарків і правильний відгодівлю (зерновий, трав’яний або змішаний) – ось лише кілька умов, при яких можливе виготовлення якісного м’яса для стейків. Мармурове м’ясо ціна якого залежить від його мармуровості, ділиться на кілька рангів якості. Існує три ключові категорії якості – це Prime, Choice і Select.

Перша категорія Prime – це найдорожча мармурова яловичина. Стейки категорії prime високо цінуються за неймовірну мармуровість, соковитість і приголомшливий аромат. Коштують стейки з мармурової яловичини prime недешево, але вони точно варті того.
Друга категорія Choice – це стейки з спинний і поперекової частин туші. Стейки з спини або попереку мають гарну мармуровість, вони досить м’які і дуже смачні.
Нарешті, яловичина категорії Select – це стейки з яловичини з мінімальною мармуровості і насиченим м’ясним смаком. Досить смачне мармурове м’ясо ціна якого цілком доступна для більшості споживачів.
Від чого залежить ціна мармурового м’яса?
Ціна мармурової яловичини багато в чому залежить від способу витримки м’яса. Вона буває сухого та вологого. Перший спосіб більш витратний, довгий і трудомісткий, тому мармурова яловичина сухий витримки коштує дорожче яловичини вологою витримки. Суха витримка м’яса – це спосіб, при якому яловичина з максимальною мармуровістю витримуються в спеціальній соляній камері при температурі +2 протягом місяця.
Яловичину вологою витримки одержують у такий спосіб: яловичину запаковують в індивідуальні вакуумні упаковки і зберігають при потрібній температурі і рівномірній вологості не менше 15 діб. Вартість яловичини вологої витримки в кілька разів нижче м’яса сухої витримки.
Цікавий факт: витримка м’яса сприяє розм’якшенню м’язових волокон, завдяки чому готові стейки з мармурової яловичини виходять дуже м’якими, ніжними і соковитими. До того ж, природна ферментація м’яса примножує його природний м’ясний смак і аромат в кілька разів.

Порода Обрак

Порода Обрак великої рогатої худоби м’ясного напрямку вперше була виведена в центральній частині Франції і з тих пір, є однією з найпоширеніших м’ясних порід цього регіону. Особливістю породи стала невибагливість до зовнішніх, кліматичних умов, що дозволяє займатися розведенням худоби в важко доступних районах. Характерними якостями породи Обрак, також, є велика витривалість, здатність здійснювати тривалі переходи і засвоювати грубий корм.

Забарвлення тварин темно-руде, навколо носового дзеркала, очей і в нижній частині тулуба – світло-рудий або чорний. Тулуб має прекрасну, добре розвиненою мускулатурою. Голова порівняно невелика, подовженої форми, з прямим профілем. У биків присутній горб. Спина злегка провисла. У волосяному покриві переважає пух, через що особини з легкістю переносять різкі коливання температури.

Новонароджене теля має масу від 35 до 40 кг. Середній щоденний приріст ваги дорівнює 1100 – 1300 грам. Жива вага дорослого бика коливається від 850 до 950 кг. Жива вага корів становить близько 600 кг. Забійний вихід приблизно 63%.

До безперечних переваг породи відносять тривале перебування тварин на пасовищі, витривалість, прекрасну адаптацію, здатність акліматизуватися в умовах різких перепадів температур, невибагливість, використання грубих кормів, високу заплідненість і прекрасні материнські якості. Плодючість породи становить близько 98%, корови характеризуються високою молочністю під час відгодівлі телят це ідеальний варіант для бізнесу в селі.

 

Порода Ангус

На сьогоднішній день породи Ангус популярні в США, Канаді, Новій Зеландії, Австралії, Великобританії. Найчастіше в природі зустрічаються бики чорного кольору. Але зрідка можливе і коричневе забарвлення. Рогата худоба ангуської породи відноситься до м’ясистому типу. Зовні відрізняється округлим тулубом з короткими ногами і шиєю. Шкіра тонка, а м’язи добре розвинені. Середня висота породи блек ангус досягає 1-1,3 м.
Вага дорослих биків може становити близько 850 кг, а дорослих корів – 600 кг. Головна відмінна риса виду – швидка скоростиглість і висока якість м’яса. Молоді бички до 7-місячного віку набирають вагу 200 кг. Причому до цього періоду телята вигодовуються на материнському молоці. Після забою туша містить не більше 18% кісток, що значно відрізняє вид від інших представників великої рогатої худоби.

Корова доростає до певного показника і потім припиняє рости. Це загрожує ожирінням, а тому фермери стежать за худобою. Тварини легко уживаються в будь-якому кліматі, навіть в умовах сильних морозів. Тому не потрібно ніяких додаткових витрат для їх утримання.
Єдине, що чорний Ангус переносить погано – сильно зволожене повітря і водяний ґрунт.
Фермери відзначають одну основну проблему при вирощуванні ангуса – дикість. Довгий і частий самостійний випас може привести до того, що вони відвикають від людини. Вони починають вести себе агресивно, можуть нападати на людей і весь час намагаються втекти з пасовища. Така ж ситуація виникає і у тих самок, які народили телят. Сильно розвинений материнський інстинкт веде до нападу на людей але тільки в разі загрози потомству. Щоб не допустити такого розвитку ситуації, фахівці рекомендують частіше заганяти тварин в корівник, де вони будуть перебувати в оточенні людей.

Порода Лімузин

Порода корів Лімузин названа в районі Франції Лімузен, де вивели і розводили протягом декількох століть. Активна селекція методом відбору була спрямована на формування витривалого поголів’я з великими приростами на мізерних кормах. Її початок офіційно зафіксовано в середині XVIII століття. Вважається, що родоначальниками лімузинської породи стали Аквітанська корова. Перші тварини, що задовольняють прагнення селекціонерів, були представлені на початку XIX століття.

Ця рогата худоба поширена в Австралії та Латинській Америці. Крім цього гарне поголів’я налічується в Португалії. Безпосередньо у Франції Лімузинська яловичина є серйозною статтею в експорті м’ясної продукції.

Бики і корови Лімузин, як правило, пофарбовані в широку палітру золотисто – бурих відтінків. Нижня частина тіла (ноги, живіт, кінчик хвоста, внутрішня частина стегон) світліша.

У породі існує окреме поголів’я Лімузинів, які відрізняються чорним кольором. Вони були виведені за допомогою схрещування основної лінії з Абердинськими биками.

Статура корів повністю відповідає опису м’ясних порід великої рогатої худоби. Основними характеристиками великої рогатої худоби є: масивний кістяк. Мускулисте міцне тіло, незначні відкладення жирової тканини. Передня частина корпусу більше задньої. Тіло щільне, округле. Ноги міцні, короткі. На стегнах багато м’язової тканини. Слаборозвинене вим’я у корів. Копита і роги у породи Лімузин світлого кольору. Укорочена голова, великий лоб.

Розмірні характеристики: Висота – 1,3-1,4 м. Обхват грудної клітини досягає 2-2,4 м відповідно у корів і биків.

Молочна продуктивність знаходиться на низькому рівні. Надої в середньому не перевищують 1,3-1,8 т. Однак у молока висока якість: жирність доходить до 5%, а вміст протеїнів – до 4,3%.

Телята народжуються невеликими. Максимальна вага рідко наближається до 40 кг, в середньому 20-30 кг. Завдяки цій особливості у породи Лімузин високий відсоток виживання молодого поголів’я.

Середні прирости Лімузин складають 0,8-1,0 кг на добу. Бички до однорічного віку (максимум до 14 міс.) Досягають 500 кг. Корови менше. Вони набирають 400 кг тільки до 15 місяців.

 Бики стабільно ростуть до 900-1000 кг. Племінні, часто набагато більші – понад 1300 кг.

Для породи Лімузин характерний статевий диморфізм. Корови виростають приблизно до 700 кг. Вихід м’яса, як правило, високий – від 65%. В окремих випадках доходить до 70%.
М’ясна продуктивність породи Лімузин залежить від способу відгодівлі: при  інтенсивному харчуванні бичків каструють і поміщають в спеціальні загони, де мінімізована можливість руху. Відгодовують переважно концентрованими кормами. Залежно від умов відгодівлі виходить м’ясо різного рівня мармуровості з відмінними смаковими якостями, соковите і ніжне.
Корови породи Лімузин, крім унікальної за якістю м’ясної продукції, славляться рядом інших переваг вони: плідні, легко теляться, добре запліднюються природним чином, невибагливі. Корів і биків можна утримувати на різних кормах, отримуючи в результаті високоякісну яловичину. Високопродуктивні. Крім швидкого набору маси у породи істотний вихід м’яса з туші.

Бізнес ідеї в селі.

 




[wpdreams_rpl]
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (10 голосів, в середньому: 5,00 з 5)
Loading...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *