Бізнес ідеї для села – вирощування волоського горіха

В Україні багато родючих земель, це дає можливість розвинути прибуткові бізнес ідеї в селі, включаючи вирощування волоського горіха.

 До позитивних моментів горіхового бізнесу можна віднести наступне: невибагливість дерев до погодних умов; тривалий термін плодоношення, дерева здатні приносити урожай протягом 60 років; простота зберігання ядер, для цього знадобиться просторе, тепле, сухе, добре вентильоване приміщення; низька конкуренція; стабільний попит на ринках України і іноземних країн.

Але як в будь-якій справі, тут присутні деякі моменти, які можуть відштовхнути новачка в сфері вирощування горіхів: більшість підприємців-початківців лякає тривалість терміну окупності проекту, адже більшість сортів волоського горіха починають приносити багатий урожай лише через 5 років після висадки саджанців; неможливо налагодити виробничий процес без фінансових вкладень на посадку дерев, легкий догляд за ними і оренду складських приміщень; крім складу необхідно орендувати спецтехніку, найняти персонал, який буде збирати урожай, колоти і сортувати горіхи.
Вирощування волоських горіхів у великих масштабах може стати прибутковою справою, що приносить високий дохід без грандіозних капіталовкладень. Саджанці мають властивість швидко і безболісно приживатися після посадки, вони мають відмінну стійкість до хвороб і шкідників, стійко переносять середні коливання температур. Однак, зважаючи на тривалість окупності бізнес ідеї, даний вид діяльності рекомендований для багатопрофільних аграрних господарств, як додаткове джерело доходу. Приживлюваність саджанців і рясний урожай багато в чому залежать від зони висадки дерев. Для цього підходять території випалених лісів, земельні ділянки поблизу лісосмуги з неоднорідним рельєфом, старі, занедбані сади.
Більшість сортів волоського горіха може витримати короткочасні стрибки температури до -32 ° С, і затяжні температури не нижче -24 ° С – -28 ° С.
Також варто враховувати середньорічну норму опадів. При показнику 750 мм / рік плантація дорослих дерев не потребує додаткового зрошенні.

Окупність горіхового бізнесу починається після 1-2 зібраних врожаїв. У міру зростання дерев, в середньому кожні 5 років врожайність збільшується на 40-50%.
Урожайність горіхових плантацій може досягати 2,5 центнера очищених ядер з 1 гектара. Але щоб досягти таких показників, необхідно визначитися з вибором сорту, вивчити інформацію по технології вирощування, строки внесення добрив та інші тонкощі технологічного процесу.

Першим кроком на шляху організації горіхової плантації є вибір посадкового матеріалу.

При виборі сорту потрібно взяти до уваги наступні характеристики:

  • морозостійкість, стійкість до впливу низьких температур;
  • смакові якості (солодкий або терпкий смак, відсутність гіркуватості);
  • врожайність, період вступу в повне плодоношення;
  • товщина шкаралупи, розмір ядра;
  • умови і терміни дозрівання.

Розглянемо деякі із сортів горіхів:

Назва сорту Характеристика
Ідеал Дерево починає приносити плоди вже на 3-й рік після посадки, в догляді невибагливий, любить світло. Шкаралупа тонка, вага ядер близько 20г, що становить 50% від загальної маси, плоди смачні, солодкуваті. У віці 15 років можливо зібрати з одного дерева до 120 кг горіхів. Морозостійкий сорт, переносить температури до -35 ° С.
Велетень Стійкий до посухи і низьких температур, витримує до -33 ° С. Починає давати плоди на 6-й рік, горіх з тонкою шкіркою, великими ядрами, солодкуватий на смак, з невисокою жирністю. Максимальна врожайність досягає 40 кг з одного дерева.
Садко Скороплідність, низькорослий, морозостійкий сорт. Плодоносить через 3 роки після посадки.
Астаховський Період плодоношення досягається на 7-й рік, однак має підвищену морозостійкість (до -37 ° С). Відрізняється великими плодами з тонкою шкіркою, в смаку відсутня гіркота. Дерева високі, до 10 м.
Левіна Витримує підвищення температури до -38 ° С, при довготривалих морозах до -34 ° С рослина починає обмерзати, проте швидко відновлюється. Дерево 4-5 м, плодоносити починає на 3-й рік, плоди з тонкою шкіркою, ядра до 14г.

 Посадку горіхів здійснюють двома способами: за допомогою насіння або саджанців.

Щоб бути впевненими в чистоті сорту, краще купувати посадковий матеріал в господарствах, спеціалізованих на селекції рослин. В іншому випадку можна вибрати горішок на розведення з домашнього неподалік дерева. Так ви будете впевнені в адаптації рослини до конкретних кліматичних умов. Для посадки підходять зрілі і великі плоди, шкірка у них повинна легко відшаровуватися, можуть бути присутні невеликі тріщини в центрі горіха. Посадку насіння рекомендується проводити восени. Для цього на обраній земельній ділянці виривають яму глибиною 1 м. Для правильного формування кореневої системи, на дно ями кладуть лист шиферу або пластику. Далі варто удобрити яму сумішшю з гною, золи і амофосу, покласти очищений горішок і засипати яму. Доведено, що очищене насіння проростає швидше, ніж неочищені.
Саджанці краще висаджувати навесні. Варто вибирати 2-річні рослини з товщиною стовбура неподалік кореневої шийки не менше 1 см. Перед процедурою вертикальний корінь потрібно обрізати, а місця зрізу змастити розчином з глини. Після цього молоду рослину поміщають в удобрений яму, закопують, а зайві гілки обрізають. Волоський горіх – дерево невибагливе, проте деякі заходи щодо догляду здійснювати все-таки доведеться.

Догляд включає наступні дії:

  • обрізку крони;
  • полив;
  • підгодівля добривами.

Формування крони необхідно для підвищення рясного плодоношення і для поліпшення опірності рослини до різних зовнішніх факторів. У міру росту дерева роблять регулярну обрізку пагонів, створюючи своєрідний кістяк для шапки горіха. Надалі видаляються лише засохлі і пошкоджені гілки.
 Горіх – рослина вологолюбна, і питання додаткового поливу і зрошення є обов’язковим на територіях, де середньорічний показник опадів становить менше 750 мм / рік. Найбільше рослини потребують поливу в весняний період. Для вирощування гарного врожаю можна присипати дерева мульчею, так земля не буде схильна до надмірного пересихання і це позитивно позначиться на стані кореневої системи.

Заробіток на горіхах – це сезонний бізнес, не кожен готовий чекати 5-7 років, поки дерева почнуть плодоносити. Однак даний напрямок можна назвати пасивним видом заробітку, адже висадивши сад одного разу, він протягом багатьох десятиліть щорічно буде приносити дохід.

Час збору врожаю залежить від конкретних природних умов кожного регіону, однак існує ряд умов, за якими визначають ступінь зрілості горіха:

  • розтріскування зеленої оболонки горіха;
  • пожовтіння листя на дереві;
  • сортові особливості рослини;
  • зазвичай горіхи, що цвітуть навесні дозрівають до кінця серпня, а ті, які цвітуть у червні, збирають в кінці вересня – початку грудня.

Люди, не перший рік займаються горіхами, починають збирати урожай з кінця серпня до 3-го тижня вересня, коли зелена оболонка ще не сильно розклеїлася, ще чиста і не почорніла. Плоди збивають палицею і складають в дерев’яні ящики, залишають їх в прохолодному приміщенні, де і відбувається дозрівання горіха. Після цього для можливості тривалого зберігання плоди потребують ретельного просушування.
Коли дерева на горіховій плантації досягли віку плодоношення, вимальовується питання про канали збуту продукції. Для початку варто продумати, в якому вигляді реалізовувати горіх. Очищений коштує вдвічі дорожче, проте з’явиться додаткова стаття витрат на оренду спецтехніки для очищення насіння, або оплату праці робітникам, які вручну будуть займатися очищенням ядер. Для реалізації зібраного врожаю можна розглянути наступні варіанти: кондитерські фабрики, пекарні. Горіх – продукт, що широко використовується в кулінарії, тому доцільно буде запропонувати свій товар в дані організації. Можливо є у великих містах точки збуту продукції для експорту за кордон. Оптова реалізація в магазини і супермаркети. У такому випадку варто запастися сертифікатом якості продукції і продумати пакувальний матеріал.
Крім того, можна організувати власний інтернет-магазин з продажу волоського горіха, проте такий варіант не варто розглядати як основний напрямок.

Рентабельність цього виду підприємницької діяльності дуже висока. Її значення залежить від площі плантації, кількості посаджених дерев і врожайності за рік. При розрахунку бізнес-плану варто врахувати наступні показники: покупка / оренда земельної ділянки, вартість посадкового матеріалу, добрив, підготовка землі, організація системи зрошення, зарплата працівникам (посадка дерев і збір врожаю, реєстрація організації; Додаткові витрати: оренда спецтехніки, складських приміщень, витрати на упаковку і доставку горіха до споживача; Щорічні витрати на догляд за плантацією.

Визначившись з усіма складовими бізнесу і склавши видатковий кошторис можна перейти до розрахунків можливого прибутку. На 1 гектарі можна висадити від 150 до 200 дерев. Припустимо, що на 5-й рік кожне дерево принесе 20 кг горіхів. У сорті Ідеал маса ядра складає 50%. Таким чином, при якісної очищені можна отримати близько 10 кг ядер. За кожен кг очищених горіхів можна виручити наприклад 180 грн (ціна в нашій країні постійно змінюється).

Отже, дохід з 150 дерев складе: 150 * 10 * 180 = 270000 грн. З 200 дерев дохід складе: 200 * 10 * 180 = 360000 грн, це ще краще ніж їздити на заробітки в Польщу.

Вартість горіхів залежить від року врожаю, смакових якостей і виду очищення. Половинки горішка (метелики) цінуються вище, ніж четвертинки або роздроблене ядро. При такому доході всі вкладення окупляться за кілька сезонів. Ідея з вирощування волоських горіхів досить перспективна. Важливо не боятися можливих труднощів, реально оцінити свої сили і бути готовим дочекатися початку плодоношення горіхів, зате горіховий сад буде приносити прибуток протягом багатьох десятків років.




[wpdreams_rpl]
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (3 голосів, в середньому: 5,00 з 5)
Loading...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *